Friday, 4 December 2015

Cause They LOVE Me


Memandangkan malam ni malam Jumaat, maka eloklah kiranya saya berkongsi sedikit perihal keagamaan. Semoga kita sama-sama mendapat iktibar serta manfaat daripada post yang bakal saya taip ini . *cakap persis dai'e*

So this morning I got shocked when my seven year-old brother advice me about "aurat". Secara jujurnya , aku malu sebab adik aku yang baru darjah satu tegur aku tentang agama. But if we look from the other side, I actually quite proud with him because he knows what is good and what is not. At least I know that my parents have gave him the right lesson. Eheh.

I have this bad habit (?) since I was in form 1, no since the primary school actually but then , who cares kan ?  Waktu tuh aku masih kanak-kanak, baligh pun tak lagi. maka aku tidak mementingkan perihal pakaian, I mean, kurang mementingkan perihal ini. Nak keluar pakai apa suka hati lah, as long as it is not too obvious or not too much. Haaa. But since I have growing older I realize that I have to take seriously on this but there is one thing, yeahh one thing that I can't avoid to do it. What ?
Haaaa, curious kan ?

Image result for guy folding sleeves

Hey, no ! Don't look at that handsome guy. But wait ! Omaigod, I must admit that this guy, who I randomly picked from Google is sooooo handsome. Eheh. Dear future husband, please be like him, that hair. Awwwww. *acah melting* 

Okay,okay. Let's back to our topic. *sambil beristighfar* . Yeah, that's it. What ? Tak dapat lagi ? Asal lambat sangat nih ? Eheh. That guy's shirt's sleeves is folded. Once again I must admit that a guy with that fashion is so adorable. *another tips for my future husband* It might seem normal for guys to fold their shirt's sleeves like that but not for a woman or specifically a Muslim woman. 

Aku sangat suka untuk tarik lengan baju secara sedar mahupun tidak sedar . Well, for a Muslim woman it is a must for us to cover ourselves except for the face and also our palms. Obviously it is wrong for us if we show other than that. Tapi, yelaa kadang-kadang panas kan, jadi secara tak sengaja aku akan tarik lengan baju sampai atas. Kay, tak atas sangat, tapi sikit lah. Haha.

So that morning, I went to an expo at MITC, *you guys should come here, there are lots of free food* while my family and I were walking around, looking at the booths , secara tak sengaja, aku tarik lengan baju. Guess what ? Adik aku, Azhar tarik balik lengan baju aku tutup tangan sambil kata,

" Tutup ni, nampak aurat "

Aku terkesima dan sepanjang perjalanan dalam tuh, aku pastikan aku tak sinsing lengan. Wow, what a great impact kan ? Hahahaha. Aku teringat zaman sekolah aku dulu. Dulu, waktu kat sekolah , aku memang suka sinsing lengan nih. Boleh dikatakan, ramai juga lah yang tegur perangai aku ni. Mula-mula rasa macam, ehhh, suka hati lah. Diri aku. Sibuk je. But then, I realized they love me actually, tu yang selalu tegur.

Cikgu homeroom merangkap cikgu Bahasa Melayu zaman menengah rendah aku merupakan seorang yang sangat warak. Beragama dan sangat anti perempuan. Sebagai pencerahan, dia bukan anti perempuan tetapi tidak suka perempuan yang berpakaian tidak sopan. Nampak kesalahan pada seorang perempuan, kesemua perempuan dikutuknya. * terus baku bahasa* Aku tak bermaksud nak kutuk cikgu aku, but then this is the truth. *maaf cikgu* . Nak dijadikan cerita, satu hari homeroom aku ada perjumpaan. Sedang kami berbual, berbincang mengenai hal-hal semasa, aku tertarik lengan baju kurung aku. Dengan tidak semena-mena cikgu terus cakap,

" Haaa, awak. Cantik sangat ke bulu-bulu kat lengan awak tu ? "

Aku yang tak tahu apa-apa, terpaku. Cikgu tegur aku ke ?

" Lain kali pakai hand socks "

Aku hanya mengangguk and since that day, if there is Bahasa class on that day, we, the girls will wear hand socks . Nampak hipokrit kan ? But then we change gradually. from wearing it only when there is a Bahasa class to wear it everyday. What a great improvement kan ?

Just to make this thing clear, people advise us because they care, they love. My little brother's action showed that he loves me, so do my teacher's words. Teguran Allah comes in every ways. What we should do is to open our heart dan jangan mudah melenting apabila ditegur. Teguran itu menjadikan kita lebih baik pada masa hadapan. Eh, dah boleh ambil borang dai'e nih. HAHAHAHA.