Wednesday, 18 November 2015

Mysterious Island ?


After a while staying at home finally I'm out, having a nice (?), extreme, mysterious trip to an island with my friends. It was a last minutes planning actually because at first we planned just to have a normal hang out, like a normal teenagers at the mall, watching movies, window shopping and stuffs. On the night before the tragedy, I suggested them to have a picnic at Pulau Besar. Well, as we are already at Melaka and we had a limited budgets, I thought having a picnic was a nice thing to be done. Haha.

To be honest my father actually did not allow me to go to that island because it is raining season nowadays. He thought that a trip there will be dangerous. Air laut nanti bergelora, nak drive dalam hujan lagi. Even though my father had warned me to not be there, well sometimes being a stubborn girl, takpekan ?



First time naik feri (?) sama-sama

To go to that island we had to take a ferry, well an island kan. Mana sampai kalau naik kereta. Hahaha. First impression naik feri tuh, wow, asal semua India je nih ? Tapi disebabkan dah sampai, da naik da pun feri tuh takkan nak patah balik kan ? Maka kami pun buat muka selamba sambil berselfie di atas feri tanpa menghiraukan keadaan sekeliling.




After 30 minutes on that ferry, lambat nak mamps feri tuh jalan we arrived at the jetty on that island. First thing that we saw once we touched down was a signboard saying 

LARANGAN MELAKUKAN AMALAN KHURAFAT

On that time, semua dah seram sejuk dah baca signboard tuh tapi cuba untuk berfikiran positif dan meneruskan perjalanan untuk mencari surau memandangkan dah lewat nak solat Zuhur. Jalan sejauh satu kilometer dengan bakul piknik yang berat, habis lencun basah ketiak. Hahaha. Sampai surau, sekali lagi bulu roma meremang. Sebelah surau, makam. Okay, normal lah kalau sebelah surau ada makam tapi berdasarkan apa yang salah seorang kawan aku cerita, makam tu merupakan makam pemujaan. Orang-orang datang makam tuh untuk puja, minta nombor ekor. Well, I am not really sure about that tapi memang menakutkan juga lah. Haha. Menambahkan kemusykilan apabila banyak India berlegar kat kawasan surau tuh . Cuba untuk berfikiran positf sekali lagi, mungkin mereka nak belajar mengenai Islam, saja melawat ke. Kan ? 

#gengloner 


So, we decided to have a picnic near that surau. Senang nanti nak solat, tandas pun dekat. Tak basah sangat sebab tengok air laut macam tak sedap jeh. Haha. Actually what really attracted us was the big stones sebab tempat tuh macam lawa je nak amek gambar. Maka, sesi bergambar pun dimulakan. Penuh memory phone



Batu menarik di persisiran pantai.


Dah puas bergambar, celup-celup kaki sikit, ambil feri pukul 530 petang untuk pulang ke daratan. Sesampainya di jeti, tengok feri dah separuh jalan pergi seberang padahal baru pukul 530. Nak taknak, kena tunggu feri seterusnya, which will come another one and a half hour later. Maka merempatlah kami di jeti sambil berbual-bual mengisi masa lapang. 

Nak dijadikan cerita, kereta boleh rosak bila nak balik. Sepertinya pulau itu tidak membenarkan kami untuk pulang. Hahaha. Seramkan ? Luckily there was a nice, good man trying to help us and the car's problem settled, Before heading back home, we stayed at a stall having our dinner, Semua buka cerita pasal pulau tuh. Seram sejuk dengar sampai serik nak pergi situ lagi. Balik rumah, tidur buka lampu, takut punya pasal, Hahahaha.

Mesti tertanya-tanya kan apa misteri di sebalik pulau tuh ? Haaa, apa lagi google sekarang. 

PULAU BESAR, MELAKA

Don't get shock when you found it. HAHAHAHA.
We learnt our valuable lesson on our trip there. What most important is do listen to your parents' advice and do google before you go to somewhere. Nanti jadi macam kitaorang. By the way, we still enjoyed the trip and we are excited to have another extreme trip next time. Really looking forward to it. Thanks semua :)